viernes, 9 de mayo de 2014

Com fan servir Twitter Eduard López (ERC) i Cristina Herranz (tv3)?


Cristina Herranz i Eduard López - Foto Rocío Gómez


Eduard López: “En una piulada pots suïcidar la teva imatge pública”


Rocío Gómez, per L'Actual 

La periodista castellarenca de tv3 i 3/24, Cristina Herranz, i el vicesecretari general de coordinació interna d’Esquerra Republicana, Eduard López, van ser els encarregats d’inaugurar el cicle de xerrades ‘La connexió nostra de cada dia’, que organitza el Laboratori d’Idees d’ERC, la Pedra Fina.

Al local del TBO de lounge de Castellar, davant d’una vintena de persones, els dos ponents van intentar donar resposta a com  ha canviat la comunicació política després de la irrupció de Twitter. Des d’un vessant estrictament periodístic Cristina Herranz va confessar que Twitter és imprescindible en el seu dia a dia donat que la guspira de bona part de les notícies es deixa veure abans a la xarxa que no pas als mitjans de comunicació tradicionals. “Moltes notícies ens arriben per Twitter, com en el cas de la mort de Gabriel García Màrquez, però la nostra feina és confirmar-les perquè a la xarxa es deia que Tito Vilanova era mort un dia abans que passés”, va explicar Herranz. La castellarenca va reconèixer que tot i ser una eina fonamental per als periodistes, aquests han de tenir cura amb el publiquen tot i fer-ho a títol personal perquè també parlen en nom del seu mitjà. “El millor és no posicionar-se perquè qui treballa per la llibertat d’expressió ha de protegir la seva per no perdre credibilitat i perjudicar el mitjà en què treballa”, va assegurar Herranz. “Cal escoltar la xarxa però no et pots llençar a la piscina i fer una notícia només perquè sigui Trending Topic, apunta la castellarenca.

El vicesecretari general de coordinació interna d’Esquerra Republicana, Eduard López, que també és periodista, va explicar la seva experiència en l’àmbit de la política i la comunicació valorant molt positivament les portes a interactuar amb el ciutadà de manera directa que ofereix la revolució del 2.0 de les xarxes socials. “Les xarxes socials són un termòmetre del corrent d’opinió on la temperatura política està més alta. Tendim a pensar que Twitter és la realitat, i és una bombolla de periodistes i polítics, un món real, però no és la realitat. Les eleccions no es guanyen a les xarxes”, va apuntar López.

Ambdós ponents van coincidir en què Facebook és una plataforma que convida més a compartir la intimitat dels usuaris amb la resta de la comunitat mentre que Twitter té un ús molt més professional. “Abans de piular hem de llegir el missatge dues o tres vegades, perquè en una piulada pots suïcidar la teva imatge pública. És com ruixar-te de benzina a la plaça del poble i calar-te foc”, va reconèixer el vicesecretari general. “Twitter està ple de gent que vol ser líder d’opinió, que publica per impulsos. La pròpia rapidesa del mitjà pot fer que ens donin gat per llebre. L’enginy i la forma del missatge pot arribar a tenir més importància que el mateix missatge”, va puntualitzar López. “El més important és saber quin és l’objectiu del teu compte de twitter, fixar-ho. No jutjo a qui publica la seva vida personal, és una opció, però hi ha un abús de les xarxes i és important preservar certa intimitat”, va concloure Herranz.